Annonce

Smugkig i det nye Hendes Verden

Få tips, ideer og inspiration til håndarbejde, bolig, blomster, hobby og lækre madopskrifter. Du kan også se frem til skønne tilbud. Sendes mandag og lørdag.

Bliv abonnent på Hendes Verden

Køb denne velduftende parfume fra Calvin Klein.

Køb allerede i dag »

Flipp – alle dine favoritmagasiner

Prøv 1. måned gratis

Klik her »

Visit hendesverden.dk's profile on Pinterest.

Vinderne er fundet!

 

Her kan du se, om du er blandt de heldige vindere i Hendes Verdens mange konkurrencer

Se navnene på de mange vindere her

Annonce
Annonce
Annonce

Bag lækre lune hveder til Store Bededag

Det er en gammel tradition, at man bededagsaften går en tur i det milde aftenlys, for herefter at komme hjem til te og lune hveder. Her har vi fundet en klassisk opskrift på lækre hveder, og en nyere version af de lækre 'bededagsboller' frem til dig. Så er det bare at vælge, hvilken slags hveder, du vil forkæle familien med på store bededag.

 

► SE OGSÅ: 3 slags lækre hveder på hjemmet.dk

► SE OGSÅ: 3 små rugbrød med stor smag

► SE OGSÅ: 7 lækre flutes

Annonce

Bagværk
Glæd familien med sprøde varme hveder til store bededag.
Varme hveder
12 stk.
50 g gær
2 æg
1 tsk. sukker
500 g hvedemel
1 tsk. salt
75 g smør
Sådan gør du:
  1. Rør gæren ud i den lune mælk. Pisk æggene i, og tilsæt sukkeret. Kom halvdelen af melet i. Rør dejen sammen med en grydeske, og tilsæt salt. Rør smørret i, kom resten af hvedemelet i, og ælt dejen let.
  2. Smør en skål med olie. Kom dejen heri. Vend dejen rundt, så den bliver olieret. Læg et stykke plastfilm over skålen. Lad dejen hæve ca. 1 time.
  3. Form 12 boller. Læg dem i en form, 20 x 30 cm, foret med bagepapir. De skal lægges med 2 cm’s mellemrum, så de gror sammen under bagningen. Lad dem efterhæve 15 min.
  4. Bag bollerne ca. 20-25 min ved 200 gr.
  5. Flæk de afkølede boller, og rist dem sprøde på brødristeren lige inden servering. Server med smør og evt. også hjemmelavet chokoladepålæg.
Tips!
5 LÆKRE LEDSAGERE TIL HVEDERNE
  • Brieost og smuttede panderistede mandler vendt i flydende honning.
  • Lagret ost i skiver med radiser.
  • Skiver af spegepølse, rødløgsringe og karse.
  • Rabarbermarmelade.
  • Flødeost smagt til med friskklippet purløg og presset hvidløg.
Velbekomme!
Foto: Jes Buusmann / Opskrift: Bente Nissen Lundsgaard

Bagværk
Sådan fejrer du bededag - med te og skønne hveder, som traditionen kræver.
Hveder
12 stk.
50 g gær
2 dl mælk
2 æg
1 tsk. sukker
500 g hvedemel
1 tsk. salt
Sådan gør du:
  1. Udrør gæren i den kolde mælk. Pisk æggene i, tilsæt sukkeret, og kom halvdelen af melet i. Rør dejen sammen med en grydeske. Tilsæt salt. Rør smørret i. Kom resten af hvedemelet i, og ælt dejen let.
  2. Smør en skål med olie. Kom dejen heri. Vend dejen rundt, så den bliver olieret. Læg et stykke plastfilm over skålen, og lad dejen hæve ca. 1 time.
  3. Form 12 boller. Læg dem i en form 20 x 30 cm foret med bagepapir. De skal lægges med 2 cm’s mellemrum, så de gror sammen under bagningen.
  4. Bag bollerne ca. 20 min ved 200 gr. Server med smør.
Tips!
Du kan vælge at flække og riste hvederne.
Velbekomme!
Foto: Jes Buusmann / Opskrift: Bente Nissen Lundsgaard

Småretter, snacks & tilbehørBagværk
Efter en gåtur store bededagsaften er det hyggeligt at spise en dejlig lun bolle, og de her er super velegnede til at riste.
Sådan gør du:
  1. Varm mælken, sukker og vaniljesukker i en gryde, til det er varmt, og sukkeret er opløst.
  2. Lad mælken blive lun, og opløs gæren i den lune væske. Smelt smørret, og tilsæt det sammen med æg. Tilsæt salt og melet lidt ad gangen. Ælt dejen grundigt igennem (10 min. i hånden eller på maskine). Kom dejen i en olieret skål, og dæk den med et fugtigt klæde. Stil dejen i køleskab mindst 2 timer (gerne 4-6 timer).
  3. Slå dejen ned, og form 12-14 stk. boller. Stil dem i en bradepande rimelig tæt sammen, og lad bollerne hæve i 1 time et lunt sted, eller til de er godt hævede op.
  4. Pisk ægget sammen, og pensl bollerne med æg. Stil bollerne i en 200 gr. varm ovn i ca. 12 min. Sluk ovnen, og bag dem yderligere 5 min., eller til de er brune og virker gennembagte.
Velbekomme!
Foto: Mikkel Adsbøl / Opskrift: Susanne Engelstoft Rasmussen

Bagværk
Det er en gammel tradition, at man bededagsaften går en tur i det milde aftenlys, for herefter at komme hjem til te og lune hveder. Prøv i år at bage hvederne selv.
Sådan gør du:
  1. Lad mælk og fedtstof blive lunt i mikroovnen eller i en gryde, og hæld blandingen over smuldret gær, salt, sukker, kardemomme og halvdelen af melet. Pisk blandingen klumpfri, og ælt dejen færdig, mens du gradvist tilsætter mel. Den skal være blød, men ikke klistret. Dæk skålen med et grydelåg, og lad dejen hæve ca. 45 min. et lunt sted.
  2. Drys lidt mel på bord og dej, vend dejen ud af skålen, og tryk luften ud af den. Ælt den let, og form den til 12 boller. Der skal være god afstand mellem bollerne. Læg dem ca. 1 cm fra kanten og 2 cm fra hinanden i en smurt bradepande (ca. 23 x 33 cm) i ca. 40 min., eller til hvederne når hinanden.
  3. Bag hvedeknopperne ca. 25 min. ved 210 gr. Vend dem ud af bradepanden, og lad dem køle af på en rist. Lige inden serveringen, flækker og rister du knopperne, så er de klar til servering sammen med en god kop te.
Tips!
Hvederne serveres nyristede, så de kan sagtens tåle at blive bagt 1-2 dage før, du skal bruge dem.
Velbekomme!
Annonce