Annonce

Smugkig i det nye Hendes Verden

Få tips, ideer og inspiration til håndarbejde, bolig, blomster, hobby og lækre madopskrifter. Du kan også se frem til skønne tilbud. Sendes mandag og lørdag.

Bliv abonnent på Hendes Verden

Køb denne skønne Boheme-plaid fra Arctic i 100% ren norsk uld.

Køb allerede i dag »

Flipp – alle dine favoritmagasiner

Prøv 1. måned gratis

Klik her »

Visit hendesverden.dk's profile on Pinterest.

Vinderne er fundet!

 

Her kan du se, om du er blandt de heldige vindere i Hendes Verdens mange konkurrencer

Se navnene på de mange vindere her

Annonce
Annonce
Annonce

Gå på svampejagt...5 opskrifter med svampe

Byttet fra svampejagten er nemt at omsætte til kulinariske herligheder, men har du ikke mod på selv at samle, er der masser af muligheder for dyrkede og tørrede svampe i supermarkederne.

Bøf med svampesauce

Svampesuppe med ingefær

Svampetærte med purløgsauce

Kylling i svampesauce

Svamperisotto

 

► SE OGSÅ: 3 nemme med pasta

► SE OGSÅ:  4 lækre smuldrekager

► SE OGSÅ:  4 lækre horn

Annonce

Kød
Blandede skovsvampe er gode til denne ret, og det kan sagtens være de mindre ædle som f.eks. birkerørhat eller brunstokket rørhat. Steg dem længe ved middel varme, og brun dem til sidst.
Sådan gør du:
  1. Gør grønsagerne i stand, og skær gulerødder og pastinak i valnøddestore stykker. Skær hvidløget igennem på tværs og citronen i tykke skiver. Vend det hele i olie, og bred det ud i en bradepande. Dæk med bagepapir, og bag ca. 25 min. ved 200 gr. Fjern bagepapiret, vend grønsagerne, og bag videre i ca. 15 min., eller til alt er mørt og har taget farve.
  2. Skær svampene i stykker, og svits dem i olivenolie sammen med finthakket skalotteløg. Tilsæt vinen, og lad den koge væk. Hæld bouillon over svampene, kog op, og jævn med lidt udrørt maizena. Juster smagen med salt og peber.
  3. Steg bøfferne kort ved hård varme, og server dem med sauce og grønt.
Velbekomme!
Foto: Mikkel Adsbøl / Opskrift: Karen Hare

Supper
Brug årstidens svampe til denne herlige suppe. Her har vi brugt karljohan, granmælkehat, violet hekseringshat og kantarel.
Sådan gør du:
  1. Skær de rensede svampe i passende stykker, og svits dem med karry i lidt olie. Tilsæt suppe, ingefær, limeskal og en hel skyllet chili. Kog ca. 5 min.
  2. Tilsæt skyllede halve tomater og skyllet og snittet forårsløg samt kyllingekød, og kog endnu 2 min. Fjern ingefærskiverne, smag til og server.
Velbekomme!
Foto: Mikkel Adsbøl / Opskrift: Karen Hare

Tærter, pizza og madpandekager
Brug blandede spisesvampe fra skoven eller supermarkedet – begge dele vil fungere fint. Serveres nybagt som den er eller lun med purløgssauce.
Svampetærte med purløgssauce
4 personer
2 plader butterdej
2 spsk. mel
2½ dl fløde
1-2 spsk. citronsaft
Purløgssauce:
Sådan gør du:
  1. Tø dejen op, skær den ene plade i 3 strimler, og rul den anden ret tyndt ud. Læg den i en 18 cm’s form. Tryk den omhyggeligt ind til formen, undgå at trække eller strække dejen. Brug strimlerne til at beklæde formens kant. Tryk alle samlinger af dejen godt sammen. Lad formen hvile, mens fyldet tilberedes.
  2. Pil og hak løget. Snit svampene i passende stykker, og sauter dem sammen med løget. Sigt lidt mel over svampene, rør et øjeblik, og tilsæt så fløde under omrøring. Kog op, og smag til med salt, peber og citronsaft. Lad stuvningen køle af til stuetemperatur.
  3. Skær kanten af dejen til, og hæld svampefyldet i formen. Drys med lidt rasp, og bag tærten ved 200 gr. i ca. 30 min.
  4. Pisk fløden til blødt skum, rør den med cremefraiche, og smag til med tomatkoncentrat, salt og peber. Drys med masser af purløg, og server saucen til den afkølede tærte.
Tips!
Brug en hobbykniv til at skære dejen med, så hæver kanterne fint op.
Velbekomme!
Foto: Mikkel Adsbøl / Opskrift: Karen Hare

Fjerkræ
Her koncentreres svampesmagen i retten, og samtidig slipper du for en masse kedeligt fedt fra kyllingerne. Alle slags spiselige svampe kan bruges.
Sådan gør du:
  1. Skær kyllingen i 4-6 stykker, og gå dem efter for fjerrester og overflødigt skind. Fordel skyllet persille, laurbærblade og timianstilke på en rist, læg kyllingestykkerne oven på, og pensl dem med smør. Læg risten over en bradepande eller et ovnfast fad, hæld 3-4 dl vand i bunden af fadet, og stil det hele i ovnen i ca. 25 min. ved 200 gr. Tilsæt mere vand, hvis det første fordamper.
  2. Tag bradepanden med rist og kylling ud af ovnen, og hæld væden fra bradepanden i en lille skål, så fedtet kan samle sig foroven.
  3. Bred de ituskårne svampe ud i bunden af bradepanden, læg kyllingestykkerne direkte oven på, og hæld portvin og den affedtede sky ved. Stil fadet tilbage i ovnen i ca. 15 min.
Tips!
Som tilbehør kan du f.eks. skære bagekartofler til i store tern (3 x 3 cm), pensle dem med olie og bage dem sammen med kyllingen i ca. 20 min.
Velbekomme!
Foto: Mikkel Adsbøl / Opskrift: Karen Hare

Denne ret kan både laves af dyrkede svampe og af fine spisesvampe som kantarel eller karljohan.
Sådan gør du:
  1. Sauter svampene i det meste af smørret i en dyb pande. Tilsæt hakket skalotteløg og ris, og rør, til risene er klare.
  2. Tilsæt hvidvin, og vend forsigtigt. Tilsæt gradvis bouillon under forsigtig omrøring, til konsistensen er tilpas. Læg låg på, og hold det varmt. Rør resten af smørret i retten, og server med parmesan og persille.
Tips!
Tørrede svampe fra butik er også fine til denne ret. Brug dem som anvist på emballagen.
Velbekomme!
Foto: Mikkel Adsbøl / Opskrift: Karen Hare
Annonce

Hendes Verden i denne uge

Dagens lækkeri