Annonce

Smugkig i det nye Hendes Verden

Ja tak, jeg vil gerne modtage Hendes Verdens e-mail nyhedsbrev med artikler, markedsføring mm. fra Hendes Verden og Hendes Verdens partnere. Læs mere om nyhedsbrevet, partnerne og deres produkter her.

Bliv abonnent på Hendes Verden

Køb et abonnement på Hendes verden og få to skønne julehjerter med lys fra Sirius. 

Køb allerede i dag »

Visit hendesverden.dk's profile on Pinterest.

Vinderne er fundet!

 

Her kan du se, om du er blandt de heldige vindere i Hendes Verdens mange konkurrencer

Se navnene på de mange vindere her

Annonce
Annonce
Annonce

Dejlige danske kager

Dygtige danske bagere og konditorer opfandt i årene 1870 frem til 1910 en række delikate kager, som vi også kender og nyder i dag. Her var det udover napoleonshatten også gåsebryst, hindbærsnitte og kartoffelkage, der så dagens lys. Vi giver dig her de 5 moderne udgaver på:

Kartoffelkage

Fragilité

Sarah Bernhardt

Hindbærsnitter

Othellokage

 

► SE OGSÅ: Søde minder med mormorkager

 

► SE OGSÅ: 5 gode skærekager - vi aldrig bliver trætte af!

Annonce

Bagværk
Kartoffelkagen blev opfundet i begyndelsen af 1900-tallet. Dens navn hentyder til udseendet, som skal ligne en kartoffel.
Kartoffelkager
(Der bliver ca. 16 vandbakkelser, men fyldet er kun til 6-8 af dem. Vandbakkelser kan fryses)
Vandbakkelsesdej:
2 dl vand
100 g smør
100 g hvedemel
ca. 3 æg
Kagecreme:
mælk
1 stang vanilje
3 spsk. sukker
1 spsk. majsstivelse
Samt:
Ca. 300-400 g ren rå marcipan
Sådan gør du:
 1. Vandbakkelser: Kom vandet i en gryde sammen med smørret, og kog det op, til smørret er smeltet. Tilsæt hvedemelet, og rør rundt, til dejen slipper gryden. Tag gryden fra varmen og lad dejen afkøle ca. 10 min. Pisk æggene let sammen, og pisk lidt i ad gangen. Dejen må ikke blive tyndere, end at den holder formen, når den smøres ud på bagepapir. Fordel dejen i 8 cm lange ovale plader af ca. 1 cm’s tykkelse. Bag kagerne ved 200 gr. i ca. 30 min. Afkøl.
 2. Creme: Pisk mælk, æggeblommer, vaniljekorn, sukker og majsstivelse sammen i en gryde, og bring det til kogepunktet. Rør, til det er cremet og bobler op, ca. 1 min. Kom cremen i en skål, og drys med sukker. Afkøl. Pisk fløden til skum, og vend det i cremen.
 3. Fordel kagecremen i vandbakkelserne. Udrul marcipanen i ovaler, der kan dække kagerne. Læg marcipanen over kagerne, og drys med kakaopulver.
Tips!
Her har vi pyntet ”kartoflerne” med flødeskum og halve jordbær.
Velbekomme!
Opskrifter: Bente Nissen Lundsgaard
Foto: Mikkel Adsbøl

Bagværk
Fragilité er faktisk en ærkedansk kage, som blev opfundet af bager Johannes Steen på Amagertorv omkring 1910.
Sådan gør du:
 1. Pisk æggehviderne stive. Pisk halvdelen af flormelissen i. Vend resten af flormelissen samt hvedemel og nødder i. Hæld dejen ud i en bradepande foret med bagepapir og smurt med smør ca. 40 x 35 cm. Bagbunden ca. 30 min. ved 175 gr. på midterste ovnribbe. Del bunden i 2.
 2. Rør flormelis og smør sammen. Pisk æggeblommen i.
 3. Opløs kaffepulveret i vandet, og afkøl det. Pisk fløden til skum og vend kaffen i. Rør smørcremen i.
 4. Fordel cremen mellem de 2 kagestykker. Stil kagen tildækket i køleskab 3-4 timer. Skær kagen i ca. 12 tern. Pynt med sigtet flormelis.
Tips!
Du kan vælge at bage 3 tyndere bunde, 30 x 30 cm af dejen, så hvert kagestykke i stedet får 3 lag. Bagetiden er så 20- 25 min. Bag bundene ad 3 omgange.
Velbekomme!
Opskrifter: Bente Nissen Lundsgaard
Foto: Mikkel Adsbøl

Bagværk
Sarah Bernhardt var en berømt fransk skuespillerinde. Hun turnerede rundt i verden og besøgte også, i 1880, København. Besøget inspirerede en konditor på Amager til den kage, der i dag bærer hendes navn.
Sarah Bernhardt
(10 stk.)
100 g sukker
Fyld:
Desuden:
Sådan gør du:
 1. Hak mandlerne fint i foodprocessoren. Pisk hviden til skum. Tilsæt sukkeret, og pisk til marengs. Vend mandlerne i. Kom evt. massen i en sprøjtepose. Sprøjt massen i cirkler på en bageplade på bagepapir, kagerne skal være ca. 7 cm i diameter. Bag makronerne ved 175 gr. på midterste ovnribbe ca. 20 min.
 2. Hak chokoladen, og kom den i en skål, som kan tåle varme. Kog fløden op, den skal kun lige koge. Hæld fløden over chokoladen, og rør, til chokoladen er smeltet. Køl massen af natten over i køleskab. Pisk chokolademassen igennem, til den er cremet. Smør chokolademassen på makronbundene, så det ligner små pyramider. Stil dem i køleskabet 1-2 timer.
 3. Smelt overtrækschokoladen, og fordel den over kagerne ved at holde på makronbunden, og dyppe chokolademassen ned i den smeltede chokolade. Lad chokoladen stivne. Opbevar kagerne i køleskab.
Tips!
Du kan drysse lidt kandiserede violer over, inden chokoladen stivner.
Velbekomme!
Opskrifter: Bente Nissen Lundsgaard
Foto: Mikkel Adsbøl

Bagværk
Hindbærsnitten er en gammel dansk kage, der stammer helt tilbage fra 1700-tallet.
Sådan gør du:
 1. 1. Smuldr smørret i hvedemelet. Tilsæt hjortetaksalt, æggeblommer og flormelis. Saml dejen, og pak den ind i plastfilm. Lad den hvile 30 min. i køleskab.
 2. 2. Del dejen i 4 stykker. Hvert stykke udruller du til en rektangel 8 cm bred og ca. ½ cm tyk. Læg dejpladerne på en plade med bagepapir. Bag bundene ved 180 gr. i ca. 20 min. på midterste ovnribbe.
 3. 3. Fordel hindbærmarmeladen over de 2 af dejpladerne, straks de er kommet ud af ovnen. Læg straks de andre dejplader over.
 4. 4. Rør glasuren sammen, og smør den på snitterne, mens de stadig er varme. Drys med kagekrymmel. Skær i snitter i den størrelse, du ønsker. Afkøl snitterne.
Velbekomme!
Opskrifter: Bente Nissen Lundsgaard
Foto: Mikkel Adsbøl

Bagværk
Othellokagen er opkaldt efter Shakespeares drama.
Othellokage
(10 pers.)
Lagkagebunde:
4 æg
125 g sukker
120 g hvedemel
Makrondej:
100 g sukker
Kagecreme:
mælk
1 stang vanilje
3 spsk. sukker
1 spsk. majsstivelse
Samt:
Pynt:
Sådan gør du:
 1. Kagebunde: Pisk æggene skummende. Tilsæt sukkeret lidt efter lidt, og pisk, til det er skummende. Tilsæt sigtet hvedemel blandet med hjortetaksalt. Fold det ind i æggemassen med en dejskraber, til det lige er blandet.
 2. Kom dejen i 2 smurte sliplet-lagkageforme 24 cm i diameter, brug blødt smør til at smøre formene med. Bag bundene ca. 8-10 min. ved 200 gr. på midterste ovnribbe, til de er gyldne og gennembagte. Vend kagebundene ud på en bagerist på et stykke bagepapir drysset med lidt sukker. Afkøl bundene.
 3. Makronbunde: Hak mandlerne fint i foodprocessoren. Pisk hviden til skum. Tilsæt sukkeret, og pisk til marengs. Vend mandlerne i.Fordel makronbunddejen på en tegnet cirkel 24 cm i diameter på bagepapir. Bag bunden ca. 25 min. ved 175 gr. på midterste ovnribbe. Afkøl bunden. Fjern forsigtigt bagepapiret.
 4. Creme: Pisk mælk, æggeblommer, vaniljekorn, sukker og majsstivelse sammen i en gryde, og bring det til kogepunktet. Rør, til det er cremet og bobler op, ca. 1 min. Kom cremen i en skål, og drys med sukker. Afkøl. Pisk fløden til skum, og vend det i cremen.
 5. Læg først makronbunden og halvdelen af cremen, herefter en lagkagebund og resten af cremen. Slut med 1 lagkagebund. Lav chokoladeglasuren (opskrift herunder), og fordel den på kagens top. Udrul marcipanen til en kant, som lægges omkring kagen. Pynt evt. med små toppe af flødeskum. Kakaoglasur: 200 g flormelis 2 spsk. kakao 3-4 spsk. kogende vand Rør flormelis, kakao og vand til en jævn glasur.
Tips!
Du kan vælge at komme 3-4 spsk. hindbærmarmelade over makronbunden.
Velbekomme!
Opskrifter: Bente Nissen Lundsgaard
Foto: Mikkel Adsbøl
Annonce