Annonce

Smugkig i det nye Hendes Verden

Ja tak, jeg vil gerne modtage Hendes Verdens e-mail nyhedsbrev med artikler, markedsføring mm. fra Hendes Verden og Hendes Verdens partnere. Læs mere om nyhedsbrevet, partnerne og deres produkter her.

Bliv abonnent på Hendes Verden

Køb et abonnement på Hendes verden og få to skønne julehjerter med lys fra Sirius. 

Køb allerede i dag »

Glæd en du holder af!

Giv et abonnement i julegave - Priser fra 149,- 

Klik her »

Visit hendesverden.dk's profile on Pinterest.

Vinderne er fundet!

 

Her kan du se, om du er blandt de heldige vindere i Hendes Verdens mange konkurrencer

Se navnene på de mange vindere her

Annonce
Annonce
Annonce

8 klassiske retter til en dansk påskefrokost

Påsken står for døren og så er det tid til påskefrokost. Her har vi samlet 8 klassiske retter til påskebordet:

Påskesild

Røget ål med krydderurteæggestand

Stegte fiskefileter med hjemmerørt remoulade

Skidne æg

Hjemmelavet leverpostej a la mormor

Dyrlægens natmad

Rullepølse med persille

Påskemuffins

 

► SE OGSÅ: Bag i påsken: 3 spændende påskebrød

► SE OGSÅ: Nem påske buffet

Annonce
Sådan gør du:
  1. Skær sildefileterne i mindre stykker. Læg dem i en skål, og pynt med æblebåde og persille.
  2. Rør ingredienserne til karrysalaten sammen, og smag den til med salt og peber. Server silden med karrysalaten pyntet med forårsløg og dild.
Velbekomme!

Til påskefrokosten skal der serveres røget ål. Du kan enten servere almindelig æggestand til, eller du kan prøve vores opskrift med krydderurter.
Røget ål med krydderurteæggestand
4 personer
Røget ål med krydderurteæggestand
2 æg
1/2 dl vand
1/2 tsk. salt
Pynt:
Tilbehør:
Sådan gør du:
  1. Pisk æggene let sammen med vand. Rør salt, peber og krydderurter i. Smør en form, f.eks. en lille aluform til leverpostej, og kom æggemassen i, formen må kun være fyldt 2/3 op. Dæk formen med alufolie.
  2. Læg en gryderist i bunden af en gryde. Stil æggemassen herpå. Fyld kogende vand i gryden, så det når ca. halvt op på formens sider. Læg låg over, og lad æggemassen stivne i ca. 1/2 time. Vandet skal være lige omkring kogepunktet, men må ikke koge. Køl æggestanden helt af. Skær den i skiver.
  3. Gnid ålens skind med en kniv, så løsnes skindet nemmere. Flå skindet af ålen, og løsn forsigtigt kødet fra benene. Skær ålen i længder, som passer til rugbrødet.
  4. Fordel ålestykker og skiver af æggestand på rugbrød. Pynt med et drys friskklippet purløg.
Tips!
Man kan lave en helt almindelig æggestand ved at undlade krydderurterne.
Velbekomme!

Fisk
Prøv at lave din egen remoulade til fiskefiletterne - det smager pragtfuldt.
Stegte fiskefileter med hjemmerørt remoulade
4 personer
Stegte fiskefileter med hjemmerørt remoulade
2 dl rasp
1 tsk. salt
Mayonnaise til remouladen:
3/4 tsk. salt
Grov remoulade:
Pynt:
Tilbehør:
Sådan gør du:
  1. Vend fiskefileterne i sammenpisket æg og herefter i rasp blandet med salt og peber. Varm olien op i en gryde. Frituresteg fiskefileterne, til de er gyldne og sprøde. Læg dem til afdrypning på køkkenrulle.
  2. Alle ingredienserne til mayonnaisen skal have stuetemperatur. Pisk først ægget med salt og eddike. Tilsæt herefter olien lidt ad gangen. Det er vigtigt at piske olien helt ind i æggemassen hver gang. Når mayonnaisen er færdig (den skal være cremet og tyk), tilsættes pickles. Smag til med salt og peber. Server remouladen i en skål, så folk selv kan komme den mængde på, de gerne vil have.
Velbekomme!

Påskelørdag kaldte man i gamle dage for ”skiden Lørdag”, fordi det var store vaskedag. Det var før vaskemaskinens opfindelse, og det foregik med gruekedel og vaskebræt – et værre slid. Skidne æg var en typisk påskespise, som blev nydt som frokostret. Skidne æg blev oprindelig lavet med vandsennep, altså pulveriserede sennepskorn rørt med vand, helt som vi gør det her. Det var den eneste form for sennep, man havde før i tiden. På de sydfynske øer kaldte man spøgefuldt vandsennep for lårsennep, da husmoren sad med et fad med sennepskorn mellem lårene. Oven på sennepskornene var placeret en kanonkugle, som hun med lårene satte i svingninger, så kornene blev knust. Imens tilsatte hun vand, så senneppen fik den rette konsistens. Kanonkugler havde de nok af fra svenskerkrigene.
Sådan gør du:
  1. kog æggene 8-10 min. hæld koldt vand over, og pil dem.
  2. smelt smørret i en gryde, og rør melet i. rør kogende mælk i lidt ad gangen. kog saucen igennem nogle min. under omrøring.
  3. rør sennepspulveret ud i vandet, og rør det i. saucen må ikke koge, efter sennepspulveret er tilsat, da den så bliver bitter. smag til med salt og peber. hæld saucen over æggene.
Velbekomme!
Foto: Mikkel Adsbøl / Opskrift: Bente Nissen Lundsgaard

Småretter, snacks & tilbehør
Hjemmelavet pålæg tager tid at lave, men det er den slags kokkekunst, der sætter prikken over i’et på et veltildækket julebord. Så det er umagen værd, at begive sig ud i at lave sin egen hjemmelavede leverpostej.
Sådan gør du:
  1. Hak lever, spæk og løg i en foodprocessor. Du kan også få slagteren til at lave en hakket blanding af lever og spæk for dig. Rør æg, salt og krydderier i.
  2. Smelt smørret i en gryde. Rør melet i. Kom lidt mælk i ad gangen under omrøring. Kog jævningen sammen 3-4 min. under omrøring. Rør opbagningen i levermassen.
  3. Smør et par aluforme eller brødforme. Kom levermassen i. Bag leverpostejen i ovnen ved 175 gr. på nederste ovnribbe ca. 1½ time. Hvis du vil pynte leverposten, så steg baconskiverne sprøde og afdryp dem på køkkenrulle. Svits champignonerne på panden i det afsmeltede baconfedt. Pynt leverpostejen med stegt bacon og svitsede champignon. Server med rugbrød og syltede rødbeder.
  4. Tip: Bruger du små ramakinskåle eller aluforme skal de bage ca. 1 time.
  5. Tip: Du kan give leverpostejen ekstra smag ved at komme 2-3 finthakkede ansjosfileter i.
  6. Tip: Når du skal lave en opbagning, er det en fordel at bruge kogende mælk, så klumper det nemlig ikke så nemt sammen. Sørg for at røre opbagningen og levermassen godt sammen. Du kan også vælge at køre både levermasse og opbagning i foodprocessoren, det er både nemt og hurtigt.
  7. Tip: Smør formene godt med smør, inden du fylder dem ¾ op. Leverpostej hæver op under bagningen, så formene skal ikke fyldes helt op.
Velbekomme!

En klassiker med hjemmelavet leverpostej under saltkødet.
Sådan gør du:
  1. Hak lever, spæk og løg i foodprocessoren eller få slagteren til at hakke en blanding til dig.
  2. Smelt smørret i en gryde. Rør melet i. Kom lidt mælk i ad gangen under omrøring. Kog jævningen sammen 3-4 min. under omrøring. Rør levermassen i, tilsæt krydderierne, og rør æggene i.
  3. Smør et par aluforme eller brødforme. Kom levermassen i, og bag leverpostejen i ovnen ved 175 gr. på nederste ovnribbe i ca. 1 1/2 time.
  4. Smør leverpostejen på brødet, og læg saltkød over. Pynt med hakket sky, karse og løgringe.
Velbekomme!

Den smager bare helt fantastisk, den hjemmelavede rullepølse, og du får god hjælp her, hvis du ikke har prøvet det før.
Sådan gør du:
  1. Skær slaget til, så det bliver rektangulært. Bank det evt. lidt ud, så tykkelsen er ensartet.
  2. Kog og afkøl saltlagen. Læg slaget i den afkølede lage, læg en tallerken over, så det bliver under lagen, dæk skålen til med plastfilm, og stil den i køleskabet. Lad slaget trække to døgn.
  3. Tag slaget op. Drys det med allehånde og peber, fordel løg og persille over, og rul det stramt sammen, som en roulade. Snør pølsen stramt med en bomuldskødsnor.
  4. Bring en gryde vand i kog, der skal være nok til lige at kunne dække pølsen. Kom pølsen i, og kog den ca. 2 timer. Tag pølsen op, og lad den køle af, til den er lunken. Læg pølsen i en fryseegnet plastpose, og læg den i en rullepølsepresse eller i en brødform med en mindre form over. Læg noget tungt i den øverste form, og bind evt. formene stramt sammen med snor.
  5. Stil pølsen i køleskab natten over.
Tips!
5 HURTIGE FORSLAG TIL PYNT: • rødløg i skiver • sky og løgringe • pickles • agurkeskiver og klippet purløg • syltet rødbede og karse
Velbekomme!
Foto: Mikkel Adsbøl / Opskrift: Bente Nissen Lundsgaard
Sådan gør du:
  1. Pisk æg og sukker skummende. Tilsæt blødt smør og mælk.
  2. Bland mel, bagepulver og vaniljesukker i en skål. Vend det i æggemassen skiftevis med ananasternene. Vend chokoladen i.
  3. Fordel dejen i smurte muffinforme. Bag kagerne ved 175 gr. 25-30 min. på midterste ovnribbe.
  4. Pisk æggehviden, citronsaft og flormelis til en sej marengs. Pisk smørret i sammen med kornene fra 1 vaniljestang. Kom det på kagerne ved at bruge en kagesprøjte med stjernetylle. Pynt kagerne med kandiserede violer.
Tips!
Du kan også pynte kagerne med små likørpåskeæg eller anden form for kagepynt.
Velbekomme!
Foto: Mikkel Adsbøl / Opskrift: Bente Nissen Lundsgaard
Annonce