Annonce

Smugkig i det nye Hendes Verden

Få tips, ideer og inspiration til håndarbejde, bolig, blomster, hobby og lækre madopskrifter. Du kan også se frem til skønne tilbud. Sendes mandag og lørdag.

Bliv abonnent på Hendes Verden

Køb denne skønne Boheme-plaid fra Arctic i 100% ren norsk uld.

Køb allerede i dag »

Flipp – alle dine favoritmagasiner

Prøv 1. måned gratis

Klik her »

Visit hendesverden.dk's profile on Pinterest.

Vinderne er fundet!

 

Her kan du se, om du er blandt de heldige vindere i Hendes Verdens mange konkurrencer

Se navnene på de mange vindere her

Annonce
Annonce
Annonce

12 opskrifter på skønne boller

Det er så nemt at bage boller, og der er så mange muligheder for variation. Her får du 12 nye opskrifter på de grove, de fine, de søde og de sjove.

 

Før du begynder

  • Tjek at dit mel ikke er blevet for gammelt.
  • Læs opskriften igennem, før du begynder. Nogle af disseboller skal æltes længe, nogle kun kort. Det giver forskelligkonsistens.
  • Hold altid noget af hvedemelet tilbage. Tilsæt det sidstemel lidt ad gangen, måske skal det ikke i alt sammen,eller måske skal der lidt mere i, end det fremgår afopskriften.
  • Ovne varmer forskelligt, så tjek altid, at bollerne er færdigbagteinden, du tager dem ud. Bagetiderne her er foren almindelig ovn. Bruger du varmluft, skal du justereovntemperaturen – følg ovnens brugsanvisning.
Annonce

 

► SE OGSÅ: 7 lækre flutes

► SE OGSÅ:  3 lækre snegle

► SE OGSÅ: 5 lækre opskrifter på kager uden mel

Bagværk
Lækre boller med chokolade, appelsin og perlesukker, uhm!
Lækre boller med chokolade
14 stk.
Lækre boller med chokolade
25 g gær
4 dl vand
1½ tsk. salt
50 g rugmel
ca. 300 g hvedemel
Desuden:
4 spsk. perlesukker
Sådan gør du:
  1. Udrør gæren i lunkent vand. Tilsæt de øvrige ingredienser til dejen, og ælt den, til den er smidig. Stil dejen til hævning et lunt sted tildækket ca. 1 time.
  2. Form 14 aflange boller, og stil dem på en bageplade på bagepapir. Lad bollerne efterhæve 15 min.
  3. Pensl bollerne med æg, drys med perlesukker, og bag dem ved 200 gr. i ca. 18 min. på midterste ovnribbe.
Velbekomme!
Foto: Jes Buusmann / Opskrift: Bente Nissen Lundsgaard

Bagværk
Prøv denne grove variant af rosinbolle - du vil elske den!
Grove rosinboller
20 stk.
Grove rosinboller
25 g gær
1 spsk. olie
2 dl rosiner
300 g sigtemel
ca. 340 g hvedemel
Sådan gør du:
  1. Udrør gæren i vandet. Tilsæt de øvrige ingredienser undtagen hvedemelet. Lad dejen hæve 15 min. Kom hvedemelet i, og ælt dejen sammen, til den er smidig. Stil dejen til hævning ca. 1 time tildækket et lunt sted.
  2. Slå dejen ned, og form ca. 20 boller. Lad dem efterhæve under et klæde i ca. 15 min. Bag bollerne ved 200 gr. i ca. 20 min. på midterste ovnribbe.
Velbekomme!
Foto: Jesper Glyrskov / Opskrift: Bente Nissen Lundsgaard

Småretter, snacks & tilbehørBagværk
Teboller - bagerens brødklassiker. Teboller skal være så lette og bløde som muligt, og det kræver en blød dej.
Lækre teboller til weekenden
ca. 14 stk.
Teboller
75 g smør
3 dl mælk
40 g gær
1 tsk. salt
2 tsk. sukker
ca. 400 g mel
Sådan gør du:
  1. Smelt smørret, tag gryden fra varmen, og tilsæt mælk. Hæld den fingervarme væske over smuldret gær, salt, sukker og kardemomme. Tilsæt ca. 200 g mel, og pisk blandingen godt igennem. Tilsæt gradvis mere mel, mens du ælter dejen færdig. Den skal være meget blød, så du skal arbejde med let hånd og små meldrys indimellem. Lad dejen hæve ca. 40 min. lunt og tildækket.
  2. Sigt mel over dej og bord, og vend den ud. Sigt mere mel over den, ælt den let, og del den i 14 lige store portioner. Tril dem til boller, og stil dem til efterhævning på pladen i ca. 30 min.
  3. Pensl bollerne med sammenpisket æg, og bag dem ved 210 gr. i ca. 14 min.
Tips!
Tril bollerne ved at give en klump dej et let tryk mod bordet, og kør derefter din hule hånd rundt og rundt om klumpen, til bollen har dannet sig.
Velbekomme!
Foto: Mikkel Adsbøl / Opskrift: Karen Hare

Bagværk
Tag hul på det nye år ved at bage nogle lækre og sunde kerneboller, der tilmed er velegnede at gemme i fryseren, så du har sundt morgenbrød eller en lækker frokostbolle lige ved hånden.
Kerneboller
15 stk.
Kerneboller
6 dl vand
100 g havregryn
1½ tsk. salt
1 spsk. olie
25 g gær
ca. 400 g hvedemel
Sådan gør du:
  1. Kom vand, kerner, havregryn og solsikkekerner i en gryde, og kog det op under omrøring. Lad det småkoge 2-3 min. Afkøl grøden 1 time. Kom grøden i en skål. Rør salt, olie og gær i. Tilsæt durumhvedemel og hvedemel, og rør dejen 5-10 min. (gerne på køkkenmaskine). Dejen skal være fugtig og lidt klistret. Stil dejen til hævning tildækket et lunt sted ca. 1 time.
  2. Form dejen til boller, og læg dem på en bageplade. Lad dem efterhæve 20 min. under et klæde. Pensl med sammenpisket æg, og drys med hakkede solsikkekerner. Bag bollerne ved 225 gr. på midterste ovnribbe ca. 20 min.
Velbekomme!
Foto: Mikkel Adsbøl / Opskrift: Bente Nissen Lundsgaard

Bagværk
Det ser sødt ud at bage bollerne i papirkapsler, og så har du samtidig styr på fyldet, også selvom dejen måske ikke lukker helt tæt.
Boller med marcipanfyld
ca. 16 stk.
Boller med marcipanfyld
100 g smør
2 dl mælk
40 g gær
3 spsk. sukker
1 tsk. salt
ca. 450 g mel
Marcipanfyld:
Pynt:
Sådan gør du:
  1. Smelt smørret i en kasserolle, og tag den fra varmen. Tilsæt mælk, og når den er håndvarm smuldret gær, sukker og salt. Hæld ca. 1/3 af melet i væsken, og rør blandingen klumpfri. Fortsæt med mere mel, til dejen er smidig. Dæk skålen tæt, og lad dejen hæve ca. 45 min. et lunt sted.
  2. Gør marcipanfyldet klar.
  3. Sigt mel på bagebordet, vend dejen ud, og sigt også mel over den. Rul den forsigtigt ud i knap 1 cm’s tykkelse, og skær den i firkanter, der måler ca. 11 x 11 cm.
  4. Læg 1 tsk. fyld på hver firkant, og luk den omhyggeligt. Læg dejen på sammenføjningen, evt. i papirkapsler i en muffinsform, og lad den hæve 20-30 min. Pensl med resten af ægget, bag bollerne ved 210 gr. i ca. 13 min. (lidt længere, hvis de bages i papir), og køl dem af. Pynt med en stribe glasur og lidt sukkerpynt.
Velbekomme!
Foto: Jesper Glyrskov / Opskrift: Karen Hare

Bagværk
Nemme og lækre frokostboller med hørfrø.
Frokostboller med hørfrø
20 stk.
Frokostbolle med hørfrø
25 g gær
1 æg
2 dl rugmel
1½ tsk. salt
1 spsk. olie
ca. 600 g hvedemel
Sådan gør du:
  1. Udrør gæren i mælken. Rør æg, hørfrø, havregryn, rugmel og halvdelen af hvedemelet i. Lad det stå 15 min. Tilsæt salt, olie og resten af hvedemelet, og ælt dejen sammen. Lad dejen hæve ca. 1 time tildækket et lunt sted.
  2. Del dejen i 20 stykker, og form dem til boller. Læg dem på bagepapir, og lad dem efterhæve ca. 15 min.
  3. Bag bollerne ved 225 gr. i ca. 18 min. på midterste ovnribbe.
Velbekomme!
Foto: Jesper Glyrskov / Opskrift: Bente Nissen Lundsgaard

Småretter, snacks & tilbehørBagværk
Kom godt i gang fra morgenstunden: Milde og bløde boller til morgenkaffen er en god start på dagen, især når de er hjemmebagte.
Kanelboller
Ca. 22 stk.
Kanelboller
5 dl mælk
50 g gær
2 tsk. salt
1 spsk. sukker
ca. 600 g mel
Sådan gør du:
  1. Lun mælken, og hæld den over smuldret gær, salt og sukker. Tilsæt olie og halvdelen af melet, og pisk det hele grundigt. Tilsæt mere mel, ælt dejen igennem, og lad den hæve lunt og tildækket i ca. 40 min.
  2. Del dejen, og form den til boller. Lad dem efterhæve på to plader med bagepapir i ca. 20 min.
  3. Pensl med letpisket æggehvide, drys med kanel og sukker, og giv hver af bollerne et dybt klip. Bag bollerne ved 210 gr. i ca. 13 min., og lad dem køle af på en rist.
Tips!
Flæk bollerne, inden du fryser overskuddet ned, så er de hurtige at tø op igen.
Velbekomme!
Foto: Mikkel Adsbøl / Opskrift: Karen Hare
Sådan gør du:
  1. Opløs gæren i lunkent vand. tilsæt grahamsmel, salt, olie og hakkede valnødder. Tilsæt melet lidt ad gangen, og rør og ælt dejen grundigt igennem, den må gerne være klistret.
  2. Stil dejen overdækket et lunt sted ca. 1 time, eller til den er hævet til dobbelt størrelse.
  3. Slå dejen ned, og form den til boller, brug evt. en ske til at lægge dejen på pladen med. læg bollerne på en bageplade med bagepapir, og lad dem efterhæve i ca. 10 min.
  4. Bag bollerne ved 250 gr. i ca. 15 min., og lad dem afkøle på rist.
Tips!
Du kan med fordel stille dejen i køleskabet natten over. næste morgen former du bollerne, og stiller dem i en meget varm ovn. så har du dejligt lune morgenboller på et kvarter.
Velbekomme!
Foto: Mikkel Adsbøl / Opskrift: Susanne Engelstoft Rasmussen

Småretter, snacks & tilbehørBagværk
Æbleboller med havre
(15 styk)
5 dl vand
10 g gær
1 dl yoghurt
2 tsk. salt
ca. 600 g hvedemel
Desuden:
Sådan gør du:
  1. Kog havregryn og vand til grød. Køl det af, til det er lunkent. Rør æblerne i sammen med gær og yoghurt. Tilsæt nødder, salt og hvedemel. Rør dejen godt sammen, brug evt. en røremaskine.Den skal være ret fugtig og kan ikke æltes. Stil dejen til hævning tildækket natten over i køleskab.
  2. Form 15 boller med 2 skeer, da dejen er klistret, og lad dem efterhæve 15 min. Pensl bollerne med sammenpisket æg, og bag dem ved 200 gr. i ca. 25 min. på midterste ovnribbe.
Velbekomme!
Foto: Jes Buusmann / Opskrift: Bente Nissen Lundsgaard

Bagværk
Få en sund start på det nye år med kernesunde boller, der både mætter og smager helt forrygende.
Saftige solsikkeboller med perlespelt
16 stk.
Fordej:
5 g gær
2 dl vand
1 tsk. honning
Dej:
5 dl vand
1½ tsk. salt
1 dl vand
ca. 450 g hvedemel
Pynt:
Sådan gør du:
  1. Rør gæren til fordejen ud i vandet, og rør speltmel og honning i. Lad fordejen stå i en skål dækket med plastfilm natten over.
  2. Kog de 5 dl vand op. Kom perlespelten i vandet, og lad dem simre 20 min. under låg. Lad kernerne afkøle, til de er lunkne. Rør fordejen og de øvrige ingredienser sammen med kernerne, gerne i en røremaskine. Rør dejen til den slipper skålens sider. Stil dejen til hævning et lunt sted tildækket ca. 3 timer.
  3. Form 16 boller af dejen, gerne med lidt madolie på hænderne. Lad dem efterhæve på bagepapir på en bageplade tildækket med et rent klæde.
  4. Pensl bollerne med æg og drys med solsikkekerner.
  5. Bag bollerne ved 225 gr. på midterste ovnribbe ca. 20-25 min.
Tips!
Du kan bruge perlebyg i stedet for perlespelt.
Velbekomme!
Foto: Mikkel Adsbøl / Opskrift: Bente Nissen Lundsgaard

Bagværk
Prøv denne grove variant af rosinbolle - du vil elske den!
Grove rosinboller
20 stk.
Grove rosinboller
25 g gær
1 spsk. olie
2 dl rosiner
300 g sigtemel
ca. 340 g hvedemel
Sådan gør du:
  1. Udrør gæren i vandet. Tilsæt de øvrige ingredienser undtagen hvedemelet. Lad dejen hæve 15 min. Kom hvedemelet i, og ælt dejen sammen, til den er smidig. Stil dejen til hævning ca. 1 time tildækket et lunt sted.
  2. Slå dejen ned, og form ca. 20 boller. Lad dem efterhæve under et klæde i ca. 15 min. Bag bollerne ved 200 gr. i ca. 20 min. på midterste ovnribbe.
Velbekomme!
Foto: Jesper Glyrskov / Opskrift: Bente Nissen Lundsgaard

Sandwich og wrapsBagværk
Disse grove bagels er gode både til morgenmad og frokost.
Grove bagels
(ca 20 stk.)
Grove bagels
2 spsk. brun farin
1 æg
Dej:
50 g gær
9 dl vand
2 spsk. brun farin
2 spsk. olie
1½ spsk. salt
800-900 g hvedemel
Pynt:
Sådan gør du:
  1. Rør gæren ud i lidt af vandet først, og hæld resten af vandet i sammen med farin og olie. Tilsæt salt, grahamsmel og derefter hvedemel lidt ad gangen. Rør og ælt dejen grundigt igennem minimum 5-10 min. Læg dejen i en stor skål, dæk den med køkkenfilm, og lad den stå en times tid et lunt sted.
  2. Slå dejen ned, og ælt den grundigt igennem. Del dejen i 20 lige store stykker, rul dejen til boller. Stik en melet finger igennem bollen, og sving bollenrundt på fingeren. Du kan også rulle dejen til pølser og lave pølserne til ringe. Læg dem på en bageplade med bagepapir.
  3. Bring en stor gryde med vand i kog, tilsæt farin, og drop 3-4 bagels i vandet ad gangen. Lad dem simre 30 sek. Vend dem med en hulske, og lad dem simre 30 sek. mere. Læg dem tilbage på bagepladen. Pensl de kogte bagels med sammenpisket æg, og drys dem evt. med birkes eller sesamfrø.
  4. Stil bagepladen med bagels i en 220 gr. varm ovn, og bag dem i ca. 7 min. Skru ovnen ned på 180 gr., og bag dem ca. 10 min. Lad dine bagels køle af på en rist.
Tips!
Du kan også tilsætte hakkede valnødder og stødte korianderfrø til denne dej, hvis de skal smage af lidt mere og spises med smør og ost. Hvis du ikke ønsker grove bagels, kan grahamsmelet erstattes med hvedemel
Velbekomme!
Foto: Mikkel Adsbøl / Opskrift: Susanne Engelstoft Rasmussen
Annonce

Hendes Verden i denne uge

Dagens lækkeri