Annonce

Smugkig i det nye Hendes Verden

Ja tak, jeg vil gerne modtage Hendes Verdens e-mail nyhedsbrev med artikler, markedsføring mm. fra Hendes Verden og Hendes Verdens partnere. Læs mere om nyhedsbrevet, partnerne og deres produkter her.

Bliv abonnent på Hendes Verden

Køb et abonnement på Hendes verden og få to skønne julehjerter med lys fra Sirius. 

Køb allerede i dag »

Visit hendesverden.dk's profile on Pinterest.

Vinderne er fundet!

 

Her kan du se, om du er blandt de heldige vindere i Hendes Verdens mange konkurrencer

Se navnene på de mange vindere her

Annonce
Annonce
Annonce

5 gode grunde til at spise æg

1
Sundhedstips
Her får du 5 gode grunde til at spise æg.

5 gode grunde til at spise æg


1. Æg gør dig sund

Fordi naturens mening med æg jo er, at de skal blive til kyllinger, er et æg en „alt-i-et-madpakke” sprængfyldt med næringsstoffer. Ud over protein og fedtstoffer (lipider) indeholder et æg omkring 10 procent af den anbefalede dagsdosis A- og B-vitamin og 15 procent af D-vitamin. Desuden indeholder æg bl.a. E-vitamin og folat, selen, calcium, kalium, fosfor, jern og zink, de to vigtige antioxidanter lutein og zeaxanthin (Se „Æg er godt for øjnene”) og signalstoffet cholin (Se „Æg er godt for hjernen”). Sidst, men ikke mindst er det hele æg en af de mest komplette proteinkilder, der findes. Æg indeholder nemlig samtlige de aminosyrer, vi ikke selv kan danne og derfor skal have via kosten.

 

2. Æg gør dig mæt – og slank

Proteinerne i æggehviden og fedtet i blommen gør, at du føler dig mæt og energisk i længere tid, end hvis du havde spist dig mæt i kulhydrater i form af f.eks. morgenmadsprodukter, pasta og brød – så du bliver mindre fristet til at „snacke”. Det er også proteinerne, der gør æg til „en ven i nøden”, hvis du skal tabe dig. Undersøgelser har vist, at tæller du kalorier, kan du ved at vælge æg til morgenmad tabe dig op til 65 procent mere, end hvis du indtager det samme antal kalorier i form af brød. Og ikke nok med det – også dit BMI (kropsfedtprocent) har tilsyneladende bedre af æg end af brød.

 

3. Æg er godt for hjernen

Æg indeholder cholin, et signalstof i B-vitamingruppen, som er vigtigt for hjernens udvikling og funktion og spiller en rolle for vores evne til at koncentrere os og huske. Mangel af cholin i kosten er bl.a. blevet sat i forbindelse med udvikling af Alzheimers og demens.

 

4. Æg er godt for øjnene

Æg indeholder også lutein og zeaxanthin – to vigtige antioxidanter, som specielt er til stede i vores øjne som beskyttelse mod skader fra de ultraviolette stråler i dagslyset. Forskning tyder på, at lutein og zeaxanthin kan medvirke til at forebygge både grå stær og aldersrelateret makulær dege-neration. AMD skyldes forandringer af den gule plet (tidligere kaldet forkalkninger) og er den mest almindelige årsag til nedsat syn og blindhed hos mennesker over 60 år.

 

5. Æg påvirker IKKE dit kolesteroltal

Ganske vist indeholder æggeblommer en relativ stor mængde af fedtstoffet kolesterol. Men at kolesterol i kosten skulle påvirke kolesterolindholdet i blodet er en gammel og nu solidt modbevist skrøne. Medmindre du hører til de to procent af befolkningen, der har et markant forhøjet blodkolesterol, øger mange æg ikke din risiko for hjertesygdom. Du behøver heller ikke frygte en salmonella- forgiftning, fordi du spiser æg – i hvert fald ikke, hvis æggene er danske, og da slet ikke, hvis du koger, steger, rører eller pocherer dem. Ifølge Fødevarestyrelsen er der ikke salmonella i danske æg, hverken i de økologiske eller de konventionelle. Skal du bruge rå æg,
skal du dog for en sikkerheds skyld vælge de pasteuriserede.

 

► LÆS OGSÅ: Hvor mange æg må jeg spise om dagen?

 

► LÆS OGSÅ: Spis dine øjne i topform

Tekst: Maiken Buchwald
Publiceret: 20-03-2015

Relaterede artikler

Facebook-kommentarer

Medlemskommentarer

1
15 nov 2016 16:00

Jeg synes det er vigtigt at pointere, at alt skal pises med måde. Æg er godt ja, men som med så meget andet, så skal man ikke spise mange æg hver dag. Lidt forskelliget, altså varieret kost, har altid været det bedste sundhedstip man kan få.

Mvh.

Hans fra Secretly.dk

Skriv kommentar
Du skal være logget ind for at deltage

Er du ikke medlem endnu?

 

Så meld dig ind, og få mulighed for...

 

  • At kommentere artikler, deltage i vores debatforum og give de andre brugeres billeder 'thumbs up'
  • At lave din helt egen side med f.eks. en blog, dit eget fotoalbum og meget meget mere..

Vi glæder os til, at kunne byde dig velkommen her på Hendesverden.dk!