Annonce
Visit hendesverden.dk's profile on Pinterest.

Annonce

Julens bedste opskrifter

Annonce

Annonce

Mormors søde jul - 5 skønne opskrifter

Særligt her ved juletid kommer det gode klassiske bagværk rigtig til sin ret. Vi bringer her fem klassikere, som mormor lavede dem, der med garanti vil få dit hjem til at dufte herligt af jul.

 

Klejner

Honningtern

Klatkager

Saftige kanelsnegle

Julekrans med marcipan

 

► SE OGSÅ: Marokkansk 'Mormor'-appelsinkage

► SE OGSÅ:  ♥ Skønne, sprøde julekager ♥

► SE OGSÅ:   Kom kanel i kagen - 3 dejlige opskrifter


Annonce

Skønne bløde klejner - så nemt er det!
Klejner
(ca. 20 stk.)
10 g gær
50 g smør
250 g hvedemel
2 tsk. sukker
½ tsk. salt
1 æg
Lidt sigtet flormelis til pynt
Tilbehør: sukker og syltetøj
Sådan gør du:
  1. Smuldr gæren i en skål, og rør den ud i fløden. Smuldr smør og mel sammen. Kom sukker og salt i, og kom det hele i skålen til gæren. Kom ægget i. Ælt dejen sammen.
  2. Rul dejen ud på et meldrysset bord med en kagerulle. Skær den ud i 4 cm brede strimler med en klejnespore. Skær nu klejnerne ud ved at lave 8 cm lange snitter på tværs. Skær et snit i midten af hver klejne.
  3. Form klejnerne ved at trække den ene spidse ende af klejnen gennem hullet.
  4. Varm palminen op i en gryde. Kog klejnerne gyldne. Tag dem op med en hulske, og læg dem til afdrypning på køkkenrulle. Pynt med sigtet flormelis.
Tips!
Klejner smager bedst friskbagte, mens de stadig er lune.
Velbekomme!
Foto: Jes Buusmann / Opskrift: Bente Nissen Lundsgaard

Honningtern
(20 stk.)
100 g smør
300 g hvedemel
1 tsk. kanel
1 tsk. ingefær
1 tsk. bagepulver
150 g honning
1 æg
1 spsk. vand
Fyld:
Smørcreme:
200 g flormelis
3 spsk. mælk
Pynt:
1 spsk. piskefløde
Sådan gør du:
  1. Smuldr smørret i melet. Bland kanel, ingefær og bagepulver i. Lun evt. honningen, så den bliver blød. Nogle honninger er dog bløde i forvejen. Rør honning, æg og vand sammen, og rør det i. Rør dejen jævn. Stil dejen i køleskab ca. 2 timer. Udrul den til et rektangel på 20 x 16 cm. Læg den på bagepapir på en bageplade, og bag den 15-20 min. ved 200 gr. på midterste ovnribbe.
  2. Afkøl kagen på en bagerist. Flæk kagen i 2 bunde med en skarp kniv. Lun appelsinmarmeladen i en lille gryde. Smør marmeladen på de 2 bunde. Lad det trække ca. 15 min. Rør smør, flormelis og mælk sammen til en luftig smørcreme. Fordel cremen mellem de to bunde.
  3. Smelt chokolade og fløde sammen over vandbad. Smør chokoladen over kagen. Drys med kokosmel eller frysetørrede hindbær. Lad chokoladen stivne. Skær i tern.
Tips!
Frysetørrede hindbær kan købes i større supermarkeder eller på www.specialkoebmanden.dk
Velbekomme!
Foto: Mikkel Adsbøl / Opskrift: Bente Nissen Lundsgaard

Klatkager med syltetøj
(ca. 12 stk.)
1 æg
3 spsk. hvedemel
2 spsk. sukker
Desuden:
Tilbehør:
Sådan gør du:
  1. Kom risengrød, æg, hvedemel, mandler, vaniljesukker og sukker i en skål. Rør det sammen.
  2. Smelt smørret, til det gyldner på en slip let-pande. Sæt dejen i klatter på panden, brug en spiseske. Steg dem ved jævn til svag varme, til de er gyldne. Vend dem, og steg dem på den anden side. De brænder nemt på, så hold øje med dem. Server klatkagerne varme med flormelis og syltetøj.
Tips!
Spis denne herlige dessert som resteret, når familien har fået risengrød.
Velbekomme!
Foto: Mikkel Adsbøl / Opskrift: Bente Nissen Lundsgaard

Saftige kanelsnegle
(12 stk.)
2 dl mælk
50 g gær
2 æg
2 spsk. sukker
½ tsk. salt
75 g smør
500 g hvedemel
Fyld:
5 spsk. brun farin
4 spsk. sukker
2 spsk. stødt kanel
Pynt:
2 spsk. vand
Sådan gør du:
  1. Lun mælken, til den er fingervarm. Rør gæren ud i mælken. Rør æg, sukker og salt i. Smuldr smørret i melet i en anden skål. Bland melet i gærblandingen. Ælt dejen glat. Stil dejen til hævning et lunt sted tildækket i ca. 40 min.
  2. Rør blødt smør, farin, sukker og kanel sammen. Rul dejen til et rektangel på 20 x 45 cm. Smør fyldet på. Rul dejen sammen til en roulade. Skær den i 15 skiver. Læg skiverne i en bradepande (20 x 30 cm) foret med bagepapir. De skal lige røre hinanden. Lad dem efterhæve 15 min. Pensl med sammenpisket æg. Bag sneglene på midterste ovnribbe ca. 15-18 min. ved 200 gr.
  3. Rør ingredienserne til glasuren sammen. Pynt kagen med glasur, mens den stadig er lun.
Tips!
Kom evt. 1 dl revet ren rå marcipan i fyldet.
Velbekomme!
Foto: Mikkel Adsbøl / Opskrift: Bente Nissen Lundsgaard

Særligt her ved juletid kommer det gode klassiske bagværk rigtig til sin ret, og denne lækre julekrans vil med garanti få dit hjem til at dufte herligt af jul.
Sådan gør du:
  1. Smuldr smørret i hvedemelet. Lun mælken i gryde, den skal kun være fingervarm. Udrør gæren i heri. Rør æg, sukker og salt i. Kom gærblandingen i melblandingen, og ælt dejen sammen. Stil dejen tildækket til hævning ca. 1 time.
  2. Slå dejen ned, og rul den ud til et rektangel på 15 x 50 cm. Rør ingredienserne til marcipanfyldet sammen. Fordel fyldet på dejen, og rul den sammen på langs. Alt fyld skal være dækket af dej. Form dejen til en krans. Lad den efterhæve 15 min. Pensl med æg, og drys med mandelflager og perlesukker.
  3. Bag kransen ca. 25-30 min. ved 180 gr. på midterste ovnribbe. Afkøl kransen, og drys evt. med sigtet flormelis.
Tips!
Du kan evt. komme 1 dl rosiner i fyldet.
Velbekomme!
Foto: Mikkel Adsbøl / Opskrift: Bente Nissen Lundsgaard
Annonce

Julens lækkerier

Mit håndarbejde

Nadja hue 29 nov 2016 19:22 Elisabeth120312
Nissehue 26 nov 2016 13:47 Elisabeth120312
Havehynder 23 nov 2016 16:35 raha
Sangkuffert 21 nov 2016 16:42 Anne Marie Simper
Skråplan 21 nov 2016 09:16 Elisabeth120312
Toilettaske 12 nov 2016 14:42 Anette Schultz