Annonce
Visit hendesverden.dk's profile on Pinterest.

Annonce

Julens bedste opskrifter

Annonce

Annonce

Lav den perfekte julemiddag uden stress

Lav den perfekte julemiddag uden stress

Arbejdsplan for julemiddagen
Hemmeligheden bag en skøn, afslappet julemiddag er god planlægning. Sørg for at tænke alle dele af middagen igennem, og lav en arbejdsplan, du kan følge, så middagen bliver overskuelig at gå til, og mest muligt er klargjort på forhånd.

 

-----------------

 

2 Dage før
Bruger du en frossen and, skal den optø langsomt over et par dage i køleskab. Læg anden i et dybt fad, da der drypper meget væske fra. Væsken kan indeholde bakterier og må endelig ikke dryppe ned i andet mad.

 

1-2 Dage før
Lav rødkålen, og køl den af. Kom den i et glas med patentlåg. Stil kålen i køleskab. Varm rødkålen op lige før middagen, og smag den til igen.

Annonce

 

På selve dagen:

Formiddag
Kog risengrøden til risalamanden. Skold og hak mandlerne. Husk at gemme en hel mandel.

 

Start med at koge pillekartoflerne. Afkøl og pil dem. Opbevar dem i en tætsluttende beholder i køleskabet.

 

Færdiggør risalamanden. Dæk den til med plastfilm, og stil i køleskab.

 

Ordn anden, og fyld den med æbler og svesker. Stil den i køleskab i et fad. Skift karklude, viskestykker, og tør køkkenbordet ekstra godt af.

 

Eftermiddag/aften
Anden skal i ovnen 3½ time før spisetid, så vil I spise kl. 18.30, er det allerede kl. 15, fuglen skal i ovnen. når anden er færdigstegt, hælder du skyen fra og laver saucen. Imens trækker anden i den varme, men slukkede ovn. På samme vis regner du bagud med flæskestegen.

Lav kirsebærsaucen, så du blot skal lune den inden servering.

Lav de brunede kartofler, ca. et kvarter før anden er færdigstegt. Kartoflerne kan holdes lune i et ovnfast fad i den slukkede ovn sammen med anden.

Tips til den uøvede kok
Er du ikke trænet i at have kog i mange gryder på en gang, så kan det være en god ide at færdigstege anden om formiddagen, så den blot skal varmes igennem lige inden servering om aftenen.

 

Når anden er færdigstegt, parterer du den og lægger den i et ovnfast fad. opbevar den tildækket på køl til om aftenen.


Varm anden godt igennem i ovnen, inden den serveres (ca. 25-30 min.) ved 200 gr. Nu kan du samtidig lave saucen færdig og opbevare den på køl. På den måde skal alt blot varmes lige inden middagen.

 

►SE OGSÅ: Klassisk julemiddag med et lille twist

►SE OGSÅ: Boliglivs guide til en julemiddag uden stress

►SE OGSÅ: Her er opskrifterne til din julemiddag

Sådan gør du:
  1. Gå anden efter for fjerstubbe i skindet, og tør den af ind- og udvendigt med køkkenrulle. Klip lidt af halsskindet af. Kræng resten om på ryggen, og sæt det fast med en kødnål. Vrid evt. andens vinger om på ryggen.
  2. Skræl æblerne, fjern stilk og kernehus, og skær dem i både. Fyld anden med æblebåde og svesker. Luk til med kødnåle. Bind evt. lårene sammen med kødtråd.
  3. Læg anden på en rist over bradepandeen, og læg indmad og hals i bradepanden. Gnid anden med salt og peber. Steg anden 2½-3 timer ved 160 gr. Heraf de første 45 min. med ryggen opad. Vend nu anden, så brystet kommer opad. Hæld ved samme lejlighed fedtet, som nu er smeltet af anden, fra. Kom vandet ved, og steg nu anden færdig.
  4. Anden kan efterbrunes, hvis den ikke er sprød. Giv den ca. 10 min. ved 225 gr. Tjek, at anden er gennemstegt. Det gør du ved at tjekke, om låret let løsner sig, og om den saft, der løber fra, er klar.
  5. Hæld skyen fra anden, og skum den for fedt. Lad gryden med skyen stå lidt, så samler fedtet sig på overfladen af skyen. Fjern fedtet med en ske, gem 3 spsk. til saucen. Lad anden hvile ca. 20 min. i den slukkede ovn, inden den parteres.
  6. Sauce
    Kom andefedtet til saucen i en gryde. Rør melet i. Pisk sky i lidt ad gangen. Tilsæt rødvin, og kog saucen sammen ca. 5 min. under omrøring. Smag til med salt, peber og ribsgelé.
  7. Saucen kan tilsættes lidt kulør.
Tips!
Steg anden i god tid: Steg eventuelt anden helt færdig om formiddagen, så undgår du stegeosen juleaften. Parter den, og læg den i et ovnfast fad. Dæk den til, og stil den i køleskabet. Varm anden godt igennem i ovnen, inden du serverer den. Den bliver ikke helt så sprød som en nystegt, men til gengæld har du god tid til at få lavet saucen, medmindre du da også laver den i forvejen.

Pynt eventuelt fadet med selleristilke og æblebåde, som du steger gyldne i enten lidt andefedt eller smør på en pande.

Giv eventuel anden mere smag ved at pensle den med friskreven ingefær og presset hvidløg blandet med sojasauce.

Velbekomme!
Foto: Mikkel Adsbøl / Opskrift: Bente Nissen Lundsgaard
Sådan gør du:
  1. Rids en svinekam med svær og uden ben (ca. 2 kg) helt ned til kødet med en ½ cm's mellemrum – undgå at ridse i selve kødet.
  2. Drys sværen med groft salt. Vær omhyggelig med at få salt ned mellem alle sværene.
  3. Hæld ½ liter vand i en bradepande. Læg en rist over. Læg kødet herpå.
  4. Læg evt. en overskåret kartoffel eller et stykke sammenkrøllet alufolie under kødet for at få det til at ligge så vandret som muligt. Stik et par laurbærblade ned mellem sværene.
  5. Sæt stegen i en kold ovn. Tænd ovnen på 200 gr., og giv stegen 1½ time, eller til et stegetermometer viser 55 gr. i kødets centrum. Hvis stegen ikke er sprød, sættes temperaturen op til 250 gr. Hvis den er sprød, fortsætter du ved 200 gr.
  6. Steg nu videre, til kødet har opnået en centrumstemperatur på 65 gr. Er sværen ikke helt sprød, kan du grille den under ovngrillen, hold øje med den hele tiden, da den hurtigt bliver mørk.
Velbekomme!
Foto: Istockphoto / Opskrift: Bente Nissen Lundsgaard

Sådan skal rødkålen smage!
Rødkål
(4 pers.)
400 g rødkål
4 spsk. vineddike
1 dl sukker
Sådan gør du:
  1. Snit kålen fint, brug evt. en foodprocessor. Skræl æblerne, og fjern kernehuse og stilke. Riv æblerne – det kan du gøre samtidig med kålen i foodprocessoren.
  2. Svits kål og æble i fedtstof et par min. Tilsæt æbleeddike, ribssaft og sukker, og krydr med lidt salt. Lad kålen snurre under låg ca. 45 min. Rør rundt nogle gange undervejs. Smag igen kålen til med salt og sukker.
Tips!
Du kan snitte kålen fint med en stor, skarp kniv på råkostjern, eller i foodprocessoren eller køkkenmaskinen på riveskive.

Når du skal koge rødkålen, skal du bruge en gryde med tætsluttende låg. Begynd med at svitse kål og æble, før du kommer de øvrige ingredienser i. Ribssaften giver både god smag og sødme til kålen.
Velbekomme!
Foto: Jes Buusmann / Opskrift: Bente Nissen Lundsgaard

Lav de perfekte brunede kartofler til juleaften.
Brunede kartofler
(4 pers.)
1 dl sukker
75 g smør
lidt vand
Sådan gør du:
  1. Kog 1 kg små pillekartofler ca. 18 min. med skrællen på. Hæld vandet fra kartoflerne, hæld koldt vand over dem, og hæld vandet fra igen. Pil kartoflerne.
  2. Kom kartoflerne i en sigte, og skyl dem under koldt vand. Lad kartoflerne dryppe af.
  3. Smelt 1 dl sukker på en pande, til det er gyldent, brug ikke en slip let-pande, da de ikke altid kan tåle den høje temperatur, sukkeret kommer op på.
  4. Kom 75 g smør i sukkeret, og lad det bruse af. Kom kartoflerne i blandingen. Brun kartoflerne ved jævn varme, mens der hele tiden vendes rundt i dem med en spatel.
  5. Hvis sukkeret begynder at klumpe sammen, kan du tilsætte lidt vand.
Velbekomme!
Foto: Jes Buusmann / Opskrift: Bente Nissen Lundsgaard
Sådan gør du:
  1. Hæld skyen fra anden, gåsen, kalkunen, flæskestegen eller ribbensstegen, og skum den for fedt. Lad gryden med skyen stå lidt, så samler fedtet sig på overfladen af skyen.
  2. Fjern fedtet med en ske, gem 3 spsk. til saucen eller brug 30-40 g smør. Kom fedtstoffet til saucen i en gryde.
  3. Rør 2 spsk. hvedemel i. Pisk 3 dl sky i lidt ad gangen.
  4. Tilsæt 2 dl rødvin, og kog saucen sammen ca. 5 min. under omrøring.
  5. Smag til med salt, peber og ribsgelé. Saucen kan tilsættes lidt kulør. En lille sjat piskefløde kan også afrunde smagen.
Velbekomme!
Foto: Jes Buusmann / Opskrift: Bente Nissen Lundsgaard

En skøn ris a la mande med kirsebærsauce afslutter en god julemiddag.
Ris a la mande og kirsebærsauce
(4 pers.)
Ris a la mande
1 dl vand
2-3 spsk. sukker
50 g mandler
Kirsebærsauce
1½ spsk. majsstivelse
lidt sukker
Sådan gør du:
  1. Kog 1 dl grødris et par min. i 1 dl vand. Tilsæt ½ liter let- eller sødmælk og en flækket udskrabet vaniljestang.
  2. Lad det koge ved svag varme ca. 50 min. under låg.
  3. Rør nogle gange undervejs, så grøden ikke brænder på.
  4. Tag vaniljestangen op. Rør 2-3 spsk. sukker i grøden. Afkøl grøden. Skold, smut og hak 50 g mandler. Gem en hel mandel. Rør mandler og vaniljekorn i grøden.
  5. Vend flødeskum af 3 dl piskefløde i. Kom risalamanden i en skål.
  6. Gem den hele mandel heri. Stil skålen tildækket i køleskabet, til den skal serveres.
  7. Kirsebærsauce
    Varm 1 glas, ca. 400 g, dessertkirsebær og lage op i en gryde. Rør 1½ spsk. majsstivelse ud i ½ dl koldt vand, og rør det i. Kog saucen kort igennem. Smag evt. til med lidt ekstra sukker. Afkøl saucen.
Velbekomme!
Foto: Jes Buusmann / Opskrift: Bente Nissen Lundsgaard
Annonce

Mit håndarbejde

Nadja hue 29 nov 2016 19:22 Elisabeth120312
Nissehue 26 nov 2016 13:47 Elisabeth120312
Havehynder 23 nov 2016 16:35 raha
Sangkuffert 21 nov 2016 16:42 Anne Marie Simper
Skråplan 21 nov 2016 09:16 Elisabeth120312
Toilettaske 12 nov 2016 14:42 Anette Schultz