Annonce
Visit hendesverden.dk's profile on Pinterest.

Annonce

Julens bedste opskrifter

Annonce

Annonce

Juletid er småkagetid

Når julen står for døren, er det skønt af fylde kagedåserne med dejlige julesmåkager. Her får du opskrifter på brune kager, klejner, pebernødder, vaniljekranse og jødekager.

 

► SE OGSÅ: Julebag i lange baner: Få 10 lækre opskrifter

Annonce

Denne dej kan både skæres og stikkes ud. De skårne brunkager kan bages meget tynde og fine, de udstukne bliver lidt mere robuste.
Brune kager
(ca. 150 stk. skårne kager)
100 g sirup
125 g smør
1 tsk. kanel
½ tsk. nelliker
1 tsk. ingefær
75 g mandler
250 g mel
Sådan gør du:
  1. Kog sirup, smør og sukker op, og rør til sukkeret er opløst. Tag gryden fra varmen, og køl massen lidt af. Tilsæt vand med potaske, og rør godt. Tilsæt krydderierne, sukat, pomeransskal og mandler og derefter mel. Ælt dejen godt igennem.
  2. Form dejen til stænger, og stil den koldt i nogle timer. Skær den i ganske tynde skiver, der lægges på pladen og bages ved 175 gr. i 6-8 min.
Velbekomme!
Foto: Mikkel Adsbøl / Opskrift: Karen Hare

Klejner skal spises frisklavede, så du skal ikke koge flere, end du skal bruge. Dejen kan laves 1-2 dage forud og opbevares på køl, eller du kan forme klejnerne, fryse dem ned og koge dem uoptøede.
Sådan gør du:
  1. Pisk æg og fløde sammen. Bland de tørre ingredienser i væsken, og saml hurtigt dejen. Den er meget blød og lidt klistret, så den skal håndteres med let hånd og mange små meldrys under formningen.
  2. Rul dejen ud, skær den i spidse harlekinfirkanter (ca. 3 x 6 cm). I hver firkant skæres en 2-3 cm lang slids. Den ene spids trækkes gennem slidsen og klejnen trækkes i facon.
  3. Når al dejen er formet, koges klejnerne i hedt fedtstof. De lægges til afdrypning på sugende papir og spises hurtigt.
Velbekomme!
Foto: Mikkel Adsbøl / Opskrift: Karen Hare

Nem dej, der kan formes direkte fra køleskabet.
Pebernødder
(ca. 100 stk.)
150 g mel
50 g smør
90 g sukker
½ tsk. kardemomme
½ tsk. nelliker
et lille nip muskat
1 æg
Sådan gør du:
  1. Smør og mel smuldres, blandes med sukker, hjortetakssalt og krydderier og æltes sammen med æg.
  2. Dejen trilles til tynde stænger, der lægges side ved side på et meldrysset bord. Lidt mel sigtes over, og dejen skæres i små stykker, der lægges på pladen.
  3. Pebernødderne bages ved 175 gr. i ca. 10 min.
Velbekomme!
Foto: Mikkel Adsbøl / Opskrift: Karen Hare

Husk, at kniven og hulskiven skal fjernes inden kagepladerne sættes i kødhakkemaskinen. Inderst sættes pladen med de mange huller, sådan at den største stjerne vender nedad. Udenpå monteres pladen med de to huller, så den slutter tæt til den første, og det store hul er ud for stjernehullet.
Sådan gør du:
  1. Smør og mel smuldres, blandes med de øvrige ingredienser og æltes sammen.
  2. Lad dejen hvile på køl fra dag til dag.
  3. Kør den gennem en kødhakkemaskine med kageplader, skær dejen af i 7-8 cm stykker, og form dem til kranse, der stilles direkte på pladen. Bag vaniljekransene ved 180 gr. i 10-12 min.
Velbekomme!
Foto: Mikkel Adsbøl / Opskrift: Karen Hare

Jødekager
(ca. 50 stk.)
150 g smør
250 g hvedemel
100 g sukker
1 æg
Pensling:
1 æg
3 spsk. sukker
2 tsk. kanel
Sådan gør du:
  1. Smuldr smørret i melet, og kom sukkeret i. tilsæt æg, og ælt hurtigt dejen sammen.
  2. Stil dejen tildækket i køleskab en halv times tid, inden du udruller den til en tynd plade. udstik dejen i små runde kager, 5-6 cm i diameter. Stil dem på bagepapir. Pensl kagerne med sammenpisket æg.
  3. Bland mandler, sukker og kanel, og drys det over kagerne. Bag kagerne ved 200 gr. på andenøverste ovnribbe 6-8 min.
Velbekomme!
Foto: Mikkel Adsbøl / Opskrift: Bente Nissen Lundsgaard
Annonce

Julens lækkerier

Mit håndarbejde

Pulsvarmere 6 dec 2016 06:30 Elisabeth120312
Nadja hue 29 nov 2016 19:22 Elisabeth120312
Nissehue 26 nov 2016 13:47 Elisabeth120312
Havehynder 23 nov 2016 16:35 raha
Sangkuffert 21 nov 2016 16:42 Anne Marie Simper