Annonce
Visit hendesverden.dk's profile on Pinterest.

Annonce

Julens bedste opskrifter

Annonce

Annonce
Typiske julekrydderier: ingefær, anis, kardemomme, kanel, stjerneanis, nelliker, safran og vanilje

Stor guide: Kend dine julekrydderier

Julemad
Julen er den tid på året hvor vores smagssanser bliver stimuleret. Men ved du hvor de forskellige julekrydderier kommer fra?

Anis er en enårig skærmplante der, når blomstringen er omme, udvikler de aromatiske frø, der bruges som krydderi.


Ingefær er en meget gammel kulturplante med oprindelse i Kina og Indien. Planten er urteagtig, men det er under jorden, de attraktive krydderier befinder sig i form af de grenede jordstængler.

 

► SE OGSÅ: Tørrede æbleskiver med julekrydderier

 

Kanel kommer fra et stort stedsegrønt træ. Her er det barken, der bliver skåret af, og det er den, der har den fortryllende duft.


Kardemomme er en 2-5 meter høj urteagtig plante, som danner kantede kapsler efter blomstringen, og det er netop disse kapsler, der leverer den vidunderlige duft. Når du åbner kapslen, er den tæt pakket med små, duftende frø.

Annonce

 

► SE OGSÅ: Svinekam med julekrydderier

 

Kryddernellike er et stedsegrønt træ, hvor det er blomsterknopperne, der skal plukkes, lige før de begynder at folde sig ud. Når knopperne er høstede, bliver de lagt til tørre i solen.


Safran er det mest kostbare af alle krydderier. Det kommer fra den efterårsblomstrende safrankrokus, og det er netop i blomsten, krydderiet findes. Udover at sætte smag på maden, sørger safran også for at afgive en dejlig gul farve. 

 

► SE OGSÅ: Marengskager med choko og julekrydderier

 

Stjerneanis er navnet på et stedsegrønt træ, der har sin oprindelse i Kina. Det smukke stjerneformede krydderi er frøstandene, og inde i hver stjernetak gemmer sig et blankt frø.


Vanilje er en flerårig klatrende orkide. De duftende blomster afløses af 10-15 cm lange frugtstande, de såkaldte vaniljestænger, som er fyldt med bittesmå frø. Frøstandene bliver plukket, før de er helt modne, og det er først efter gæring og tørring, at vaniljestængerne får det udseende, vi kender.

 

Hendes Verden nr. 46/2013


Tekst: Bente Halkjær Jensen
Foto: Tia Borgsmidt
Publiceret: 28-11-2015

Relaterede artikler

Facebook-kommentarer

Medlemskommentarer

Skriv kommentar
Du skal være logget ind for at deltage

Er du ikke medlem endnu?

 

Så meld dig ind, og få mulighed for...

 

  • At kommentere artikler, deltage i vores debatforum og give de andre brugeres billeder 'thumbs up'
  • At lave din helt egen side med f.eks. en blog, dit eget fotoalbum og meget meget mere..

Vi glæder os til, at kunne byde dig velkommen her på Hendesverden.dk!

Julens lækkerier

Mit håndarbejde

Nadja hue 29 nov 2016 19:22 Elisabeth120312
Nissehue 26 nov 2016 13:47 Elisabeth120312
Havehynder 23 nov 2016 16:35 raha
Sangkuffert 21 nov 2016 16:42 Anne Marie Simper
Skråplan 21 nov 2016 09:16 Elisabeth120312
Toilettaske 12 nov 2016 14:42 Anette Schultz