Annonce
Visit hendesverden.dk's profile on Pinterest.

Annonce

Julens bedste opskrifter

Annonce

Annonce

Stor guide: Sådan får du succes med julemiddagen

Stor guide: Sådan får du succes med julemiddagen

Julen står for døren, og lige om lidt skal du i gang med julemiddagen. Men måske kan du ikke lige huske alle de små fif, der gør den til en succes? I så fald er der hjælp at hente - her har vi nemlig samlet alle de opskrifter, du skal bruge samt tips og tricks, der med garanti vil gøre din julemiddag til en succes.

5 klassiske spørgsmål om julemiddagen

1. Hvordan får jeg anden sprød?
Hvis du steger anden uden tilsat væske og ved 200 grader, så er du næsten sikker på at få sprødt skind på anden. Men er den mod forventning ikke blevet helt sprød, kan du partere den i de ønskede stykker,
lægge dem i en bradepande og stille den i ovnen ved 225-250 grader i 10-15 minutter. Pas på, at anden nu ikke bliver for mørk.

Annonce

 

2. Hvordan får jeg saucen til at smage af noget?
gå efter de fire grundsmage: salt, surt, sødt og bittert. smag til med salt og peber, så har du det salte og bittersmagen på plads. det søde kan klares med ribsgelé eller ahornsirup, og syren kan du få tilsat med lidt balsamicoeddike eller citronsaft.

 

3. Hvordan skærer jeg anden ud?
Begynd med at skære underlår og overlår af i ét stykke. del dem herefter ved at skære gennem knogleleddet mellem over- og underlår. skær herefter de to bryststykker af. skær dem i skrå skiver.


4. Hvordan undgår jeg en for bastant risalamande?
Her er det forholdet mellem risengrød og flødeskum, der betyder meget. for meget risengrød i forhold til flødeskum gør risalamanden tung. Men pas også på med ikke at røre for voldsomt, når de to ting skal blandes. Brug en dejskraber, og vend det forsigtigt sammen.

 

5. Hvordan får jeg den bedste mandelsmag frem i risalamanden?

du kan riste de smuttede mandler på en tør pande, på den måde får du en ekstra god mandelsmag frem.

 

►SE OGSÅ: Boliglivs guide til en julemiddag uden stress 

►SE OGSÅ: Julemiddag med det hele


Sådan gør du:
  1. Skær de yderste vingespidser og halsskindet af anden. gem vingespidser til sauce. tag posen med indmad ud. gem den til sauce. gå anden efter for evt. fjerrester. fjern gumpen eller kirtlerne på oversiden af gumpen. fjern rester af indvolde fra andens indre. skyl anden. krydr indvendigt og udvendigt med salt og peber. kom æbler i både og svesker ind i anden. luk med kødnåle.
  2. Læg anden med brystet nedad på risten i en bradepande. sæt anden i midten af en kold ovn. tænd ovnen på 200 grader, og steg anden ca. 1 time. Vend anden, så ryggen er nedad, og stil bradepanden i ovnen igen. steg anden yderligere ca. 1 time.
  3. Tjek, om anden er gennemstegt efter ca. 2 timer ved at vride/skære låret fri fra kroppen og se, om kødsaften er klar. si fedt og sky op i en skål. Hæld fedtet over i en skål, og gem det i køleskabet. skyen skal i saucen.
Velbekomme!
Foto: Mikkel Adsbøl / Opskrift: Bente Nissen Lundsgaard
Sådan gør du:
  1. Brun vingespidser, hals, kråse og hjerte i smør i en gryde. tilsæt evt. løg og gulerod i mindre stykker samt evt. timian eller persille. kom rødvin, vand, salt og peber i, og kog under låg i ca. 1 time. si det op i en gryde. kog det ind til 3 dl. stil det til side, til anden er færdigstegt.
  2. kom skyen i gryden til den kogte suppe fra indmaden. udrør hvedemelet i 1 dl vand, og rør det i. kog saucen igennem 5 min. under omrøring. smag til med ribsgelé, evt. balsamicoeddike, salt og peber, og kom kulør i.
Velbekomme!
Foto: Mikkel Adsbøl / Opskrift: Bente Nissen Lundsgaard

Selvfølgelig kan du købe dig til rødkålen, men har du tiden, bliver den hjemmelavede helt sikkert et hit.
Rødkål
(4 pers.)
400 g rødkål
4 spsk. vineddike
1 dl sukker
Sådan gør du:
  1. Snit kålen fint, brug evt. riveskiven i en foodprocessor. skræl æblerne, og fjern kernehuse og stilke. riv æblerne.
  2. Svits kål og æble i fedtstof et par min. tilsæt vineddike, ribssaft og sukker. krydr med lidt salt. lad kålen snurre under låg ca. 45 min. rør i kålen nogle gange under kogningen. smag igen kålen til med salt og sukker.
Velbekomme!
Foto: Mikkel Adsbøl / Opskrift: Bente Nissen Lundsgaard
Sådan gør du:
  1. Kom kartoflerne op i en gryde, og hæld kogende vand over. lad dem stå 5 min., og lad derefter kartoflerne dryppe af i en sigte.
  2. Smelt sukkeret på en pande, til det er lyst gyldent. kom smørret i sukkeret, og lad det bruse af. kom kartoflerne i blandingen. Brun kartoflerne ved jævn varme, mens der vendes rundt i dem med en spatel.
Tips!
Brug en stål- eller jernpande, teflonpander kan blive ødelagt, da varmen kommer højt op.
Velbekomme!
Foto: Mikkel Adsbøl / Opskrift: Bente Nissen Lundsgaard

Risalamande med kirsebærsauce
(4 pers.)
1 dl vand
1 stang vanilje
2-3 spsk. sukker
75 g mandler
Kirsebærsauce:
1½ spsk. majsstivelse
1 dl vand
Sådan gør du:
  1. Kog risen et par min. i vandet. tilsæt mælken og flækket, udskrabet vaniljestang. lad det koge ved svag varme i ca. 50 min. under låg. rør nogle gange undervejs, så grøden ikke brænder på.
  2. Tag vaniljestangen op, og rør sukkeret i grøden. Afkøl grøden. skold, smut og hak mandlerne. gem en hel mandel. rør hakkede mandler og vaniljekorn i grøden. Vend flødeskummet i. kom risalamanden i en skål, og stil den tildækket i køleskabet, til den skal serveres.
  3. Varm kirsebær og lage op i en gryde. rør majsstivelsen ud i lidt koldt vand, og rør det i. kog saucen kort igennem, og afkøl den. server kirsebærsaucen til risalamanden.
Tips!
Hvis du rister de smuttede mandler på en tør pande, får du en ekstra god mandelsmag frem.
Velbekomme!
Foto: Mikkel Adsbøl / Opskrift: Bente Nissen Lundsgaard
Sådan gør du:
  1. Ælt marcipanen med cognac. rul den ud på et flormelisdrysset bord ca. 1 cm tyk. udstik hjerter, og lad dem tørre en times tid.
  2. Hak chokoladen fint. gem en tredjedel. smelt resten af chokoladen over vandbad eller i mikroovn. rør den sidste tredjedel i. nu er chokoladen klar til overtræk.
  3. Overtræk hjerterne, og stil dem på bagepapir. drys evt. med spiseligt guldstøv, og lad chokoladen stivne.
Tips!
Hjerterne er også fine at servere til kaffen efter julemiddagen.
Velbekomme!
Foto: Mikkel Adsbøl / Opskrift: Bente Nissen Lundsgaard
Annonce

Julens lækkerier

Mit håndarbejde

Juleophæng 10 dec 2016 18:34 Kirsten Skjerbek
Pulsvarmere 6 dec 2016 06:30 Elisabeth120312
Nadja hue 29 nov 2016 19:22 Elisabeth120312
Nissehue 26 nov 2016 13:47 Elisabeth120312
Havehynder 23 nov 2016 16:35 raha