Annonce

Smugkig i det nye Hendes Verden

Ja tak, jeg vil gerne modtage Hendes Verdens e-mail nyhedsbrev med artikler, markedsføring mm. fra Hendes Verden og Hendes Verdens partnere. Læs mere om nyhedsbrevet, partnerne og deres produkter her.

Bliv abonnent på Hendes Verden

Køb et abonnement på Hendes verden og få to skønne julehjerter med lys fra Sirius. 

Køb allerede i dag »

Visit hendesverden.dk's profile on Pinterest.

Vinderne er fundet!

 

Her kan du se, om du er blandt de heldige vindere i Hendes Verdens mange konkurrencer

Se navnene på de mange vindere her

Annonce
Annonce
Annonce

Brevkassen: Gravsted eller de ukendtes?

Brevkassen - Mellem kvinder
Kan en datter gå imod sin mors ønske, om at blive begravet i de ukendtes grav?

Spørgsmål?

Min mor har været syg længe, og vi ved, at hun skal dø. Vi har snakket rigtig meget om vores liv sammen, om det gode og det mindre gode. Og vi har snakket begravelse og livet efter, at hun har forladt os. Vi, min mor, mine tre søskende og jeg, føler alle, at vi på en måde har været heldige at have fået foræret denne tid, og vi er rimeligt afklarede med situationen.  Men der er et punkt, som overhovedet ikke er afklaret. Min mor vil i de ukendtes grav. Vi, hendes børn, vil gerne have et gravsted at kunne tage op til. Jeg har tænkt på, at vi jo bare kunne sige, at vi gør, som hun ønsker, og så gøre det, vi vil. Men det tror jeg ikke, nogen af os kan få os selv til. Det ville være, som om hun døde på en stor løgn. Det ville nok heller ikke føles godt at besøge. Vi har prøvet at overbevise hende om, at det er vigtigt for os, at hun ligger et bestemt sted, men … Hvad gør vi?
Datteren

 

Svar!

Selvfølgelig skal I ikke lyve for jeres mor – det vil ingen af jer kunne leve med alligevel. Når det er sagt, er jeg personligt af den holdning, at jeg, når den tid kommer, vil lade min søns ønske tælle højere end mit eget. Det er jo ham, der skal leve videre … Men hvis ikke din mor har det sådan, er det jo svært at argumentere for. Er hun slet ikke lydhør overfor jeres ønsker?
Hvis ikke – og hvis det er så vigtigt for hende at komme i de ukendtes – så synes jeg, I skal re-spektere jeres mors ønske. Så må det være sådan, og det må så være jeres opgave at forsøge at finde fred med det.
De allerbedste hilsner
Maj

 

Svar!

Jeg har ofte hørt folk sukke over gravsteder, der skal vedligeholdes, tvister mellem søskende om, hvis tur det er til at gøre det, betale etc. Og set i det lys er de ukendtes grav da en rigtig god idé. Min morfar ligger også i de ukendtes, og min mor har valgt et bestemt sted på plænen – ved et træ – hvor hun altid dvæler lidt og lægger en blomst, og for hende er det dér han er, og det fungerer fint. Jeg synes bestemt, I skal respektere din mors ønske, det er trods alt hende, det handler om, og jeg er sikker på, at I finder en måde at mindes på, der kan fungere, uanset om hun ligger på sit eget gravsted eller det fælles
Kh Pernille

 

Svar!

Vi har lidt den samme situation i min familie. Min mor, som heldigvis lever endnu, har fortalt os, at hun gerne vil have sin aske strøet ud i havet, og hun har indhentet tilladelse til det, så hun mener det alvorligt. Det har gibbet lidt i nogle af os søskende ved tanken, men vi er blevet enige om at følge mors ønske. Vi ville ikke få den rette glæde ved at gravsted, hvis vi hver gang, vi stod ved det, ville vide, at mor egentlig ikke ønskede at ligge der. Sådan tror jeg også, I ville have det, selv-om det skulle lykkes at overtale jeres mor. I må finde andre måder at mindes hende på. Måske aftale en fast dag om året, hvor I mødes og mindes, måske kan I sammen plante et træ i en af jeres haver, som I kan kalde mors træ? Eller også kan I simpelthen udvælge jer et bestemt sted på de ukendtes grav, som I kalder jeres.
Hilsen Iben

  

Publiceret: 21-10-2014

Facebook-kommentarer

Medlemskommentarer

Skriv kommentar
Du skal være logget ind for at deltage

Er du ikke medlem endnu?

 

Så meld dig ind, og få mulighed for...

 

  • At kommentere artikler, deltage i vores debatforum og give de andre brugeres billeder 'thumbs up'
  • At lave din helt egen side med f.eks. en blog, dit eget fotoalbum og meget meget mere..

Vi glæder os til, at kunne byde dig velkommen her på Hendesverden.dk!

Mellem kvinder - vi svarer:

 

Inga Walløe, 48 år

Bor på landet med
kæreste og hund.
Har en voksen datter.

 

Iben Nielsen, 60 år

To voksne døtre +
to børnebørn. Bor
sammen med sin
mand gennem 35 år.

 

Pernille Høyrup, 39 år
Bor i lejlighed på
Vesterbro med
to små børn.

 

Tine Thøgersen, 38 år
Tre børn og et lille hus i
forstæderne.

 

Maj B. Sørensen, 38 år

Bor i lejlighed
med mand og søn.

 

Har du et problem – stort eller lille – så send dine tanker til os. Vi er ikke eksperter, men kvinder med forskellige liv og erfaringer, måske har vi nogle svar, der kan hjælpe dig videre.

 

Du kan skrive til 'Brevkassen - Mellem kvinder' her:

brevkassen@hendesverden.dk

Hendes Verden i denne uge